Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Jak vzniká chuť? Samotný jazyk nic necítí!

Chuť je jedním ze základních vrozených smyslů. Díky evoluci máme tyto smysly již zdokonalené. Dříve tomu tak nebylo a vše bylo o něco jednodušší.

Jak tedy dochází k vnímání chuti?

Jako všechno v lidském těle se i vnímání chuti děje fascinujícím způsobem, a to prostřednictvím tzv. chemoreceptorů. První náznaky přítomnosti chemoreceptorů se objevují již u jednobuněčných organismů. U člověka to funguje skoro stejně. Co nás od nich však odlišuje, je rozvinutější mozek, který je schopen zpracovat signály a receptory uložené na cestě potravy, která je přijímána. Samotný jazyk nic necítí, slouží jen k přijímání a následnému předávání informací. Vše se zpracovává v mozku, který pro plný obraz potřebuje informace i z dalších chemoreceptorů uložených na patře, hltanu, a dokonce i v horní části jícnu. To je důvodem, proč v průběhu nachlazení, rýmy a při přítomnosti povlaku na jazyku dochází ke změně vnímání chuti. Vnímání je změněno dokonce i ve tmě a v tichém prostředí. 

Receptory sloužící ke vnímání chuti jsou soustředěny do chuťových pohárků, které se nacházejí většinou na jazyku ve stěnách jazykových papil. S tekutinou ústní dutiny je v kontaktu jen malá horní část chuťových pohárků. Buňky pohárků mají krátkou životnost a obnovují se přibližně jednou za 14 dní. K tomu, aby látka vzbuzovala chuťové vjemy, musí být rozpustná ve vodě. 

Schéma povrchu jazyka

V současnosti rozpoznáváme 5 chuťových modalit: slané, sladké, kyselé, hořkéumami. S pálivými vjemy potravin je tomu trochu jinak. Na rozdíl od ostatních modalit pálivé vjemy působí přes termoreceptory, případně receptory bolesti v zakončeních senzorických nervů. Molekuly látek přinášející chuťový vjem se vážou na bílkoviny senzoru určitého chemoreceptoru, což vede k podráždění nervů, které mají svá zakončení v chuťových centrech mozkového kmene. Takto dochází k řízení reflexů, které doprovázejí přijímání potravy.


Zajímá tě toto téma? Přečti si více!


autor: Nigar Jafarova
grafika a fotografie: Lucie Bašniarová

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

Sezónní plodiny

#Jaro a začátek léta Sezónní plodiny, které zařadíme do našeho jídelníčku, našemu tělu přinášejí spoustu výhod, jelikož jsou zdrojem mnoha významných vitaminů a minerálních látek. Přesně proto jsme pro vás vybraly několik plodin, které

Přečti si víc

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.