Mám zkušenosti s prací v dialyzačním středisku, a proto bych se s vámi o ně chtěla podělit. U zdravého člověka ledviny slouží k filtraci krve, zbavují tělo nepotřebných látek a nadbytečných tekutin. Pokud dojde k selhávání ledvin z jakéhokoliv důvodu, musí být tento životně nutný orgán nahrazen přístroji – právě dialýzou. V jiném případě se přistoupí ke transplantaci ledviny, ale toto řešení není vhodné pro každého pacienta.
Před pár lety se dialýza týkala především starších lidi s vysokým počtem komorbidit. V současnosti se bohužel čím dál více setkáváme s mladšími jedinci,kterým selhávají ledviny, mimo jiné také kvůli držení nesprávných a nezdravých diet.
Docházení na dialýzu znamená radikální zhoršení kvality života, kdy člověk musí 3x týdně navštívit dialyzační středisko a trávit kolem 4–6 hodin na mimotělním čištění krve. Proto doporučuji, abyste svůj jídelníček konzultovali s lékařem/dietologem / nutričním terapeutem, který vám dokáže správně poradit, vybrat dietu na míru a předejít takovým tragickým následkům.
Pečujme o své zdraví. Je to nejcennější, co vlastníme.

autor: Nigar Jafarova
grafika: Sabina Farková