Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

E250 – dusitan sodný. Hrozba, nebo bezpečné aditivum?

Na začátek by bylo dobré si říci, že všechna aditiva, která jsou přidávána do potravin, jsou schválena kontrolními orgány, které hlídají bezpečnost potravin. Na evropské úrovni kontrolu zajišťuje EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), na území České republiky provádí kontroly instituce spadající pod Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zdravotnictví.

Dusitan sodný neboli E250 řadíme do kategorie stabilizátorů a nejčastěji se využívá u masných výrobků, kde potlačuje rozvoj nežádoucích bakterií rodu Clostridium botulinum. Další využití nalézá opět u masných výrobků, tentokrát ale jako stabilizátor barvy. U těchto výrobků má schopnost udržovat krásně červenou barvu, na kterou jsme zvyklí z obchodů. Šedou, nevábně vypadající šunku by si asi nejspíš žádný zákazník nevybral, i kdyby na ní byl velký nápis „bez dusičnanů“. Další nespornou výhodou je, že nám prodlužuje trvanlivost a zabraňuje nežádoucí oxidaci tuků. 

Kromě výše uvedených pozitivních vlastností E250 je zde i druhá strana mince, které se většinou lidé bojí. Dusitany obsažené ve výrobcích mohou v organismu časem vést ke vzniku malého množství silně karcinogenních nitrosloučenin. Pokud však konzujeme pestrou stravu, přijímáme dostatečné množství ovoce a zeleniny,  díky čemuž do sebe dostáváme i vitaminy C a E. Tyto vitaminy dokážou snížit výskyt a rozvoj rakovinotvorných sloučenin. 

V potravinářském průmyslu neexistuje žádná jiná chemická látka, která by měla srovnatelné účinky jako dusitan sodný. Proto je velmi obtížné ho při výrobě nahradit. 

I když kdo ví, možná se blýská na lepší časy. Na trhu se pomalu začínají objevovat produkty, které nahrazují E250 rostlinnými extrakty s podobnými účinky. Barva je pak doháněna například šťávou z červené řepy.


Co je to Clostridium botulinum? 

Clostridium patří mezi bakterie, které díky své klidové formě dokážou přečkat nepříznivé podmínky, jako je v našem případě sterilace masných konzerv.

Sterilace je konzervační proces, při kterém je ve středu výrobku dosaženo teploty více než 100°C po několik sekund až minut v závislosti na velikosti výrobku.

Při rozvoji této bakterie v konzervách docházelo k jejich nafouknutí a následné bombáži.

Bombáž je vypouknutí plechové konzervy v důsledku kažení obsahu.

Clostridium botulinum produkuje botulotoxin, který způsobuje onemocnění botulismus, které se projevuje paralytickým ochrnutím svalů. Z toho nám vyplývá, že v potravinách tyto bakterie nechceme. Můžeme děkovat dusitanu sodnému, který nám je pomáhá eliminovat. 

Proč se nedoporučuje častá konzumace masných výrobků? 

Při nevhodné, nevyvážené stravě, ve které jsou hojně zastoupeny masné výrobky, zvyšujeme riziko vzniku jednak rakoviny, ale i vysokého krevního tlaku či jiných kardiovaskulárních onemocnění. U malých dětí nebo při dlouhodobém užívání potravin obsahujících E250 existuje i riziko vzniku methemoglobinémie, kdy dochází k zabránění přenosu kyslíku po těle a k následnému zmodrání kůže. Proto malým dětem nejsou masné výrobky s obsahem dusičnanů doporučovány ve velké míře.


Zajímá tě toto téma? Projdi si následující odkazy!


autor: Adéla Jirušová
fotografie: Lucie Bašniarová
food styling: Anna Cecoi

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

Vše o detoxu #2

Detoxikace životního stylu Slovo toxin pravděpodobně pochází z řeckého slova toxon, které v překladu znamená šíp. Právě šípy totiž byly namáčené do jedovatých substancí, díky čemuž vzniklo označení, které dnes využíváme pro zdraví škodlivé

Přečti si víc

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.