Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Éčka jsou všude – pravda nebo mýtus? Podívejte se na seznam potravin, ve kterých je určitě nenajdete!

Med, máslo, káva, mléko… ne, tohle není nákupní seznam. A nejsou to ani ingredience na snídani. V našem případě nás výše zmíněné i další potraviny budou zajímat z hlediska přídatných látek. Opakování je matka moudrosti, tak si pojďme připomenout, co to ta aditiva vlastně jsou. Jedná se o látky, které se přidávají do potravin z různých důvodů – např. z důvodu technologických nebo také jednoduše, aby se potraviny zakonzervovaly a déle vydržely. 

Tyto látky se často démonizují a kolují o nich mnohé mýty, někteří lidé je považují za nebezpečné nebo zdraví škodlivé. Je tento strach oprávněný? Odpověď je jednoduchá. NENÍ. Všechny přídatné látky podléhají přísným kontrolám a musí být schválené na evropské úrovni institucí s názvem EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Na území České republiky provádí kontroly instituce spadající pod Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo zdravotnictví. Není tedy potřeba se těchto látek obávat. Je přesně definováno, kam a v jakém množství se mohou daná aditiva přidávat. Pokud byste ale i přes to chtěli konzumovat potraviny bez aditiv nebo jen mít větší přehled, čtěte dál, dostáváme se k jádru věci. ☺ Existují totiž skupiny potravin, do kterých se nesmí žádná aditiva přidávat. O jaké potraviny se jedná? Například máslo, bílý jogurt, káva, med… A ještě nějaké další? Ano! Jejich seznam najdete na obrázku níž. 

Proč se do těchto potravin nesmí nic přidávat? 

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. Jedním z hlavních důvodů je fakt, že tyto potraviny nejsou nijak příznivé pro rozvoj mikroorganismů. Co to pro nás znamená? Jednoduše to, že se potraviny tak rychle nekazí. Není tedy potřeba do nich žádná aditiva přidávat. Je důležité dbát na to, abychom tyto potraviny správně skladovali, a pak nemusíme mít obavy, že se nám zkazí.  


Zajímavost na závěr

Na seznamu potravin, do kterých se nesmí nic přidávat, jsem zmiňovala také med. Do medu se nesmí přidávat žádná aditiva, ale pozor! Med je jednou z nejčastěji falšovaných potravin. Důvodem k falšování je skutečnost, že se jedná o přírodní produkt s omezenou produkcí a vysokou cenou. To je ideální příležitost pro šejdíře. Co to falšování znamená? Konkrétně u medu se jedná nejčastěji o přidávání levných roztoků sacharidů nebo sirupů nebo také přikrmování včel těmito roztoky. Medu tak vznikne více a i výdělek je pak vyšší, je to však opravdu nepřípustné. Proto při jeho koupi pozorně čtěte, odkud pochází. Pokud máte možnost, raději si kupte med od včelaře z vašeho okolí. Budete mít jistotu, že se jedná o poctivý produkt, a ještě k tomu navíc podpoříte lokální produkci. ☺ 


Zajímá tě toto téma? Projdi si následující odkazy!


autor: Adéla Jirušová
fotografie: Lucie Bašniarová
infografika: Tereza Junková

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

tvorba_moči

Tvorba moči. Jak to vlastně probíhá?

Ledviny jsou párovým orgánem uloženým v anatomickém prostoru zvaném retroperitoneum ve výši posledního hrudního (Th12) až druhého bederního obratle (L2). Zdravé ledviny mají typický fazolovitý tvar a červenohnědou barvu. Jsou hladké a mají

Přečti si víc

#nekaslinasebe

(ne)PŘÍTEL číslo jedna: EMOCE. Emoce. Neodmyslitelná součást našeho každodenního života. A proč teda takový název článku? Zeptám se tě na jednu důležitou otázku: „Myslíš si, že je špatně cítit se špatně?“  Pokud

Přečti si víc

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.