Pak choi neboli bok choy je druh čínského zelí. Spadá do čeledi brukvovitých stejně jako třeba kadeřávek, brokolice nebo květák. A stejně jako ostatní brukvovité i pak choi obsahuje glukosinoláty, o jejichž blahodárných účincích si můžete víc přečíst v našem jiném článku.
Pak choi je v obchodech stále dostupnější. Mimo jiné si ho můžete také vypěstovat na zahrádce! A jak ho konzumovat? Dnes vám ukážu své tři nejoblíbenější způsoby, jak pak choi upravuji.
Pak choi à la špenát
- kapka řepkového oleje, ½ cibule, 2 ks pak choi, špetka soli, 1–2 stroužky česneku
- Na kapce řepkového oleje necháme zesklovatět cibulky, přidáme na nudličky nakrájený pak choi i s bílými stopkami, osolíme a na chuť přidáme na plátky nakrájený česnek. Restujeme do změknutí (zhruba 5 minut).


Pak choi do salátu
- 6–8 ks pak choi, 2–3 lžičky soli
- Pak choi i s bílými stopkami nakrájíme na tenké nudličky, dáme do větší mísy, přidáme sůl a zhruba 5–10 minut salát rukama promícháváme a mačkáme, dokud nezačne pouštět vodu. Končíme v okamžiku, kdy jsou všechny pevné kousky ponořeny pod vodou, přendáme do sklenice a necháme 2–3 dny kvasit. Poté pak choi přidáváme k hlavnímu jídlu.


Quiche s pak choi
- těsto: 100 g másla, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 5 lžíc vody
- náplň: 3 vejce, jedna smetana na vaření, 50 g parmazánu, 2 ks pak choi, sůl, pepř
- Těsto vytvoříme smícháním změklého másla s moukou a vodou. Pečlivě ho propracujeme do jednotné hmoty bez kousků másla. Necháme půl hodiny tuhnout v lednici. Poté ho vyválíme do tvaru formy (doporučuji kulatou formu o průměru 30 cm), v níž budeme quiche péct. Těsto dáme naspod formy, propícháme vidličkou a necháme péct cca 10 minut na 170 °C v horkovzdušné troubě. Mezitím nakrájíme pak choi na nudličky. V kuchyňském robotu rozšleháme vejce se smetanou a najemno nastrouhaným sýrem. Ochutíme špetkou soli a pepře. Po vyndání těsta z trouby ho poklademe pak choi, zalijeme směsí z robota a pečeme při 170 °C cca 35 minut.

Vaše výtvory nám můžete posílat na Instagram @komplexlajf! 🙂
autor a fotografie: Lucie Bašniarová