Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Jak upravit pak choi? Vyzkoušej tyto 3 recepty!

Pak choi neboli bok choy je druh čínského zelí. Spadá do čeledi brukvovitých stejně jako třeba kadeřávek, brokolice nebo květák. A stejně jako ostatní brukvovité i pak choi obsahuje glukosinoláty, o jejichž blahodárných účincích si můžete víc přečíst v našem jiném článku.

Pak choi je v obchodech stále dostupnější. Mimo jiné si ho můžete také vypěstovat na zahrádce! A jak ho konzumovat? Dnes vám ukážu své tři nejoblíbenější způsoby, jak pak choi upravuji.

Pak choi  à la špenát

  • kapka řepkového oleje, ½ cibule, 2 ks pak choi, špetka soli, 1–2 stroužky česneku
  • Na kapce řepkového oleje necháme zesklovatět cibulky, přidáme na nudličky nakrájený pak choi i s bílými stopkami, osolíme a na chuť přidáme na plátky nakrájený česnek. Restujeme do změknutí (zhruba 5 minut).

Pak choi do salátu

  • 6–8 ks pak choi, 2–3 lžičky soli
  • Pak choi i s bílými stopkami nakrájíme na tenké nudličky, dáme do větší mísy, přidáme sůl a zhruba 5–10 minut salát rukama promícháváme a mačkáme, dokud nezačne pouštět vodu. Končíme v okamžiku, kdy jsou všechny pevné kousky ponořeny pod vodou, přendáme do sklenice a necháme 2–3 dny kvasit. Poté pak choi přidáváme k hlavnímu jídlu.

Quiche s pak choi

  • těsto: 100 g másla, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 5 lžíc vody 
  • náplň: 3 vejce, jedna smetana na vaření, 50 g parmazánu, 2 ks pak choi, sůl, pepř
  • Těsto vytvoříme smícháním změklého másla s moukou a vodou. Pečlivě ho propracujeme do jednotné hmoty bez kousků másla. Necháme půl hodiny tuhnout v lednici. Poté ho vyválíme do tvaru formy (doporučuji kulatou formu o průměru 30 cm), v níž budeme quiche péct. Těsto dáme naspod formy, propícháme vidličkou a necháme péct cca 10 minut na 170 °C v horkovzdušné troubě. Mezitím nakrájíme pak choi na nudličky. V kuchyňském robotu rozšleháme vejce se smetanou a najemno nastrouhaným sýrem. Ochutíme špetkou soli a pepře. Po vyndání těsta z trouby ho poklademe pak choi, zalijeme směsí z robota a pečeme při 170 °C cca 35 minut. 

Vaše výtvory nám můžete posílat na Instagram @komplexlajf! 🙂


autor a fotografie: Lucie Bašniarová

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

tvorba_moči

Tvorba moči. Jak to vlastně probíhá?

Ledviny jsou párovým orgánem uloženým v anatomickém prostoru zvaném retroperitoneum ve výši posledního hrudního (Th12) až druhého bederního obratle (L2). Zdravé ledviny mají typický fazolovitý tvar a červenohnědou barvu. Jsou hladké a mají

Přečti si víc

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.