Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Jak vylepšit své oblíbené české klasiky do zdravější verze?

Česká kuchyně nemá pověst toho nejzdravějšího způsobu stravování – spíše si představíme tučné maso, cibuli chystanou na sádle, nebo různé smetanové omáčky. Není se čemu divit, pro člověka starajícího se o hospodářství zajistil tento způsob stravování dostatek energie, aby svou fyzicky náročnou práci zvládl. Ale co když jsme se během několika generací přesunuli za kancelářské stoly a náš jediný pohyb během pracovní doby je chůze do kantýny a pro kávu? Můžeme si stále dopřávat tradiční českou kuchyni?

Nejprve je potřeba zdůraznit, že zdravý životní styl se nerovná zákazům a omezením, která by nás dlouhodobě akorát frustrovala. Je rozdíl, pokud si dáme jednou za čas na oslavě, nebo u babičky svíčkovou, a když denně chodíme na vydatná meníčka do restaurací nebo i doma pravidelně vyváříme tučná jídla. Jak to tedy udělat, když máme rádi českou kuchyni, ale chtěli bychom náš jídelníček trochu ozdravit?

Výběr masa

Člověk sedící v kanceláři nemá takový energetický výdej, aby využil vysoké množství tuku, které se nachází v tučných masech, jako je kachna, husa či většina částí vepřového. Třeba takové pečené kuře nebo králík vyjdou o mnoho lépe, a to i když králíka při pečení překryjeme plátky slaniny, aby se úplně nevysušil. Však si představme takový omastek z pečené kachny nebo vepřové výpečky – množství tuku bude nesrovnatelné. Dále můžeme využít krůtí maso, hovězí zadní nebo třeba vepřovou panenku a jídelníček tak odlehčit.

Použití smetany

Klasická smetana ke šlehání má více než 30 % tuku, a tak dokáže naše jídlo také pěkně obohatit o nadbytečný tuk. Už jen použitím smetany na vaření, která má 12 % tuku, snížíme jeho množství skoro o dvě třetiny. Smetanu můžeme ještě kombinovat s mlékem, nebo třeba i nahradit cottage. Cottage stačí v omáčce rozmixovat, aby se ztratily hrudky a on se rozpustí, jídlo zahustí podobně jako smetana ke šlehání a i jeho chuť je výborná. Navíc ještě do pokrmu přidá bílkoviny, takže když ho použijete třeba do krémové polévky, často půjde o jediný zdroj bílkovin, které by jinak úplně chyběly. Cottage se hodí do kuřete na paprice, koprové omáčky nebo třeba i smetanové sýrové omáčky.

Zařazení vlákniny

Často zapomínáme, že i tradiční česká kuchyně obsahuje celozrnné obiloviny – ať už jde o žitný chléb nebo třeba ječné kroupy v houbovém kubovi. Je fajn na celozrnné přílohy nezapomínat, a když to jde, použít celozrnnou variantu přílohy tam, kde jsme jinak zvyklí na „klasiku“. Šunkofleky lze připravit z celozrnných těstovin, k játrům na cibulce si můžeme pro ozvláštnění nachystat celozrnnou rýži, bulgur nebo ječné kroupy. Do houskového knedlíku můžeme použít celozrnný rohlík a část celozrnné mouky. I na zahuštění omáček se hodí mouka celozrnná, nebo třeba luštěninová.

fotografie: archiv NeHladu

Sladká jídla

Sladká hlavní jídla jsou pro českou kuchyni typická. Kromě nadbytku cukru také často obsahují žalostný nedostatek bílkovin. Jak je tedy můžeme upravit? Takovým univerzálním zdrojem bílkovin může být tvaroh – půl vaničky polotučného tvarohu na porci žemlovky, ovocné knedlíky hojně posypané strouhaným tvrdým tvarohem, nebo třeba měkký tvaroh přimíchaný do krupičné kaše. Pokud by nám tvaroh nevyhovoval, lze také přidat samotný protein – do sladkých jídel se hodí a může být i zajímavým chuťovým doplňkem – třeba takové buchtičky se šodó, do kterého přidáme odměrku syrovátkového proteinu – vanilkového nebo neochuceného. Snížit množství cukru pak můžeme třeba použitím čekankového sirupu a pozor je třeba dát i na množství tuku – raději než ovocné knedlíky bezmyšlenkovitě polít máslem z hrnku, odměřte si 1-2 lžíce rozpuštěného másla na porci. A úplně nejlépe pak uděláte, když na přípravu sladkého jídla použijete (alespoň částečně) celozrnnou mouku, na žemlovku to může být zase celozrnný toustový chléb.

Výběr v restauraci

I v restauraci, která vaří českou hospodskou klasiku, si můžeme vybrat lépe a hůře. Nelze očekávat, že by taková restaurace šetřila s olejem nebo sádlem a nějak zvlášť dbala na výběr méně tučného masa. Když si však objednáme třeba tatarák s topinkami opečenými nasucho namísto těch smažených, ušetříme hodně tuku. Jako chuťovku k malému pivu si pak můžeme objednat tlačenku s cibulí a chlebem, raději než hermelín naložený do oleje, nebo utopence.

Všechny recepty včetně jejich úprav je však potřeba vyzkoušet tak, aby vám stále chutnaly a hlavně aby se vám jídlo povedlo. A nejen to pro nás bylo motivací, proč připravit kuchařku plnou vyvážených jídel, kde najdete recept na sekanou s kaši, rajskou omáčku nebo koprovku, kynuté koláče, krupicovou kaši i borůvkové knedlíky tak, aby se mohly pravidelně objevovat ve vašem jídelníčku a nemělo to negativní vliv na zdraví. Kromě toho obsahuje i další zajímavé recepty napříč světovými kuchyněmi, najdete v ní tipy na snídaně, hlavní jídla i zajímavé svačiny a hlavní heslo zní – vyváženě!

Aby kuchařka vyšla, je však potřeba v crowdfundingové kampani vybrat potřebnou částku. Proto budeme rády za každý příspěvek, objednanou kuchařku a vybrat si můžete i ze zajímavých odměn. Moc děkujeme, pokud se nás rozhodnete podpořit.


autor: Za tým NeHladu, Veronika Pourová
fotografie: archiv NeHladu

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.