Kořen mrkve je bohatým zdrojem karotenoidů, vitamínů a vlákniny, poskytuje také velké množství antioxidantů a minerálních látek. Momentálně je na světě stále nejoblíbenější a nejvíce pěstována mrkev oranžová.
Věděli jste ale, že existuje více barev mrkve?
Barva kořene mrkve může být různá a zahrnuje mnoho barev jako je žlutá, fialová, červená, oranžová nebo bílá. Za různé zbarvení je zodpovědný odlišný obsah a typ pigmentů. Věděli jste ale, že existuje více barev mrkve? Zbarvení kořene mrkve může být různé a zahrnuje řadu odstínů žluté, fialové, červené, oranžové nebo bílé. Za touto rozmanitostí stojí odlišný obsah a typ pigmentů.
Na základě zbarvení je možné mrkev dělit na dva typy – východní a západní. Předpokládá se, že ta východní pochází z Afghánistánu, u západní je však původ stále nejistý. Jisté ale je, že pro vás máme nový recept, jak jinak, než z mrkve!
Mrkvánky plněné povidly
Co budeš na mrkvánky potřebovat?
- 150 g najemno nastrouhané mrkve
- 120 g másla
- 125 g hladké mouky
- 100 g hladké celozrnné mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 ČL kypřícího prášku
- Špetka soli
- Švestková povidla (+ rum)
Jak na to?
- Najemno nastrouhanou mrkev smíchej se změklým máslem, prosátou moukou s kypřicím práškem, vanilkovým cukrem a špetkou soli.
- Pomocí robota či vlastní síly vypracuj jednotné těsto. (Pokud by se ti těsto hodně lepilo, přidej trochu mouky)
- Vypracované těsto dej na chvíli ztuhnout do lednice.
- Těsto přesuň na pomoučněný vál a rozválej na přibližně 0,5 cm silný plát.
- Z těsta pomocí vykrajovátka či skleničky vykrajuj postupně kolečka.
- Kolečko těsta naplň povidly, přehni napůl a kraje spoj buď vykrajovátkem nebo vidličkou.
- Naplněné mrkvánky přendej na plech s pečicím papírem.
- Peč na 180 °C přibližně 15-20 minut podle velikosti.
