Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Mezinárodní den mrkve – čas na mrkvový dezert

Kořen mrkve je bohatým zdrojem karotenoidů, vitamínů a vlákniny, poskytuje také velké množství antioxidantů a minerálních látek. Momentálně je na světě stále nejoblíbenější a nejvíce pěstována mrkev oranžová.

Věděli jste ale, že existuje více barev mrkve?

Barva kořene mrkve může být různá a zahrnuje mnoho barev jako je žlutá, fialová, červená, oranžová nebo bílá. Za různé zbarvení je zodpovědný odlišný obsah a typ pigmentů. Věděli jste ale, že existuje více barev mrkve? Zbarvení kořene mrkve může být různé a zahrnuje řadu odstínů žluté, fialové, červené, oranžové nebo bílé. Za touto rozmanitostí stojí odlišný obsah a typ pigmentů.

Na základě zbarvení je možné mrkev dělit na dva typy – východní a západní. Předpokládá se, že ta východní pochází z Afghánistánu, u západní je však původ stále nejistý. Jisté ale je, že pro vás máme nový recept, jak jinak, než z mrkve!

Mrkvánky plněné povidly

Co budeš na mrkvánky potřebovat?

  • 150 g najemno nastrouhané mrkve
  • 120 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g hladké celozrnné mouky 
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • Špetka soli
  • Švestková povidla (+ rum)

Jak na to?

  • Najemno nastrouhanou mrkev smíchej se změklým máslem, prosátou moukou s kypřicím práškem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. 
  • Pomocí robota či vlastní síly vypracuj jednotné těsto. (Pokud by se ti těsto hodně lepilo, přidej trochu mouky)
  • Vypracované těsto dej na chvíli ztuhnout do lednice.
  • Těsto přesuň na pomoučněný vál a rozválej na přibližně 0,5 cm silný plát.
  • Z těsta pomocí vykrajovátka či skleničky vykrajuj postupně kolečka.
  • Kolečko těsta naplň povidly, přehni napůl a kraje spoj buď vykrajovátkem nebo vidličkou.
  • Naplněné mrkvánky přendej na plech s pečicím papírem.
  • Peč na 180 °C přibližně 15-20 minut podle velikosti.

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

Low-carb vs. low-fat dieta

Tematika moderních diet je již léta celosvětovým trendem, který se nesmyslně rozmohl u téměř všech věkových skupin. Nejedná se pouze o mladistvé a jedince procházející pubertou, ale mluvíme také o maminkách, sportovcích, nicméně i o dětech,

Přečti si víc

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.