Rebarborová sezóna je v plném proudu a nezbývá nic jiného než se pustit do jejího zpracování. Zhruba od konce června v ní totiž roste obsah šťavelové kyseliny, a proto by se neměla dále sbírat ke konzumaci. Rebarbora sice obsahuje poměrně dost vápníku, ale kyselina šťavelová ho na sebe dokáže vázat, čímž se sníží jeho využitelnost pro tělo. Tento proces negativně ovlivňuje metabolismus kostí a může dojít ke vzniku osteoporózy.
Sladkokyselou chuť rebarboře dodávají dvě kyseliny – jablečná a citrónová. Jelikož rebarbora neobsahuje významné množství žádné z živin, je důvod konzumace rebarbory spíše chuťový. Využít ji můžete při přípravě džemů, nápojů nebo třeba koláčů či buchet. A jednu takovou si dnes upečeme!
Ingredience na těsto:
4 vejce, 100 g cukru krystal, 200 ml mléka, 300 g celozrnné pšeničné mouky, 250 ml řepkového oleje, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 300 g oloupané rebarbory
Ingredience na drobenku:
50 g ovesných vloček, 40 g celozrnné mouky, 50 g másla, 40 g cukru krystal
Postup:
Nejdříve vyšleháme vejce s cukrem. Po vytvoření pěny postupně za stálého šlehání přiléváme olej a mléko. Následně za stálého míchání přisypeme také mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto vlijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a poklademe na ně oloupanou a nakrájenou rebarboru. Formu vložíme do trouby a necháme péct při 170 °C zhruba 15–20 minut. Mezitím si připravíme drobenku. Před její přípravou doporučuji vzít si zástěru, protože je lepší se do této práce pustit hezky rukama :). Změklé máslo smícháme s vločkami, moukou a cukrem. Po uplynutí času pečení buchtu z trouby vytáhneme, posypeme připravenou drobenkou a dáme znovu péct na dalších 20 minut.
Dobrou chuť! 🙂

autor a fotografie: Lucie Bašniarová