Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vše o detoxu #3

Přirozený detox

Přirozený způsob je často ten správný. U detoxikace to platí dvojnásob. Ve svých předchozích článcích jsem se snažil ukázat, že „lámat detox přes koleno“ není vždy dobrý nápad, neboť nám naše radikální léčebná kúra může spíše ublížit než pomoct, a že dřív, než se pustíme do léčebných procesů, je nejdříve potřeba odstranit jejich příčiny. V našem případě přijímané toxiny, jedy a škodlivé látky. Příklady škodlivých látek, které do nás mohou vstupovat, naleznete v předchozím článku.

V následujících řádcích představuji některé rostliny a doplňky stravy, které v naší samoléčbě můžeme využít.

Zdravý životní styl

Kouzelné slovní spojení, kterým se dá vysvětlit téměř vše, že? Nicméně i tak bych rád představil pár tipů, které pomohou zlepšit váš zdravotní stav a také nastartovat detoxikaci.

Zaprvé je to pitný režim. Často totiž pijeme buď málo, a zhoršujeme tak naši přirozenou detoxikaci, nebo pijeme příliš, čímž namáháme ledviny. U normostenika (tedy člověka s nejčastějším typem postavy) platí vzoreček: V = (váha x 30) − 500. Výsledkem je objem v mililitrech, který by v podobě čisté vody mělo tělo každý den přijmout.

Ujistěte se, že přijímáte dostatek vitaminů. Zejména vit. C chybí v zimních měsících. Nedostatek vit. A a D je pak často spojen s chronickými onemocněními. Dost možná vám také chybí kyseliny typu omega-3, které jsou v našich zeměpisných šířkách značně nedostatkové, neboť nejíme tolik ryb, a proto je vhodné je doplňovat. Častým problémem je pak nedostatek vlákniny, kterou je třeba navýšit.

Dobrý spánek, který se dá zlepšit např. eliminací kofeinu v odpoledních hodinách a vypnutím modrého světla na obrazovkách, a každodenní pohyb (např. i malá procházka) udělají divy. V ideálním případě se doporučuje vyhnout nebezpečným návykům jako je kouření, alkohol a užívání drog.

Česnek kuchyňský (Allium sativum)

Česnek je skvělým příkladem rostliny, která dokáže být nejen skvělým pomocníkem v kuchyni, ale i v rámci detoxikace. Za své léčivé účinky tato rostlina vděčí sirným sloučeninám, které způsobují i její typickou vůni.

Tyto a podobné sirné sloučeniny můžeme najít např. v cibuli, pórku, pažitce, ale i třeba v košťálové zelenině, jako je brokolice, květák, zelí, kapusta, růžičková kapusta, tuřín či kedluben.

Velmi důležitou sirnou sloučeninou je allicin, který vzniká v česneku (ale také třeba v cibuli) přímo při krájení nebo drcení a zodpovídá za jeho typickou vůni. V přírodě má za úkol chránit česnek před parazity.

Allicin a rozkladné produkty glukosinolátů z brukvovité zeleniny se výrazně podílejí na detoxikaci cizorodých látek a léčiv. Allicin také jako skvělý antioxidant pomáhá odstraňovat „volné radikály“. Přesněji řečeno RONS (reaktivní formy dusíku a kyslíku), které způsobují tzv. oxidační stres.

Nejpravděpodobnější vysvětlení protektivního efektu těchto sirných sloučenin je to, že se vážou na těžké kovy a spolu s nimi pak přecházejí do žluče a stolicí z těla ven. Česnek nám může být doporučen jako alternativní prostředek k odstraňování  toxických těžkých kovů (arsen, kadmium, železo nebo olovo) z těla.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Ostropestřec obsahuje skupinu flavonoidních sloučenin, které se souhrnně nazývají jako silymarin. Právě této směsi látek vděčí rostlina za svoje pověstné vlastnosti. Hned několik látek, které se vyskytují v této směsi flavonolignanů, má totiž doložený hepatoprotektivní efekt.

HEPATOPROTEKTIVNÍ EFEKT = příznivý účinek na jaterní buňky

Silymarin je možné využít u osob, které trpí chronickými jaterními onemocněními (pomáhá totiž zvyšovat hladinu sérových proteinů), a jako antioxidant pomáhá snižovat množství volných radikálů v našem těle. Zároveň také pomáhá regulovat množství gluthathionu v buňkách, tedy množství látky, která je naším přirozeným antioxidantem. Zdá se, že právě antioxidační mechanismy jsou ty nejzásadnější.

Silymarin dále pomáhá stabilizovat buněčné membrány a jejich propustnost, čímž také zamezuje vstupu toxických látek do buněk našich jater. Kromě toho pomáhá stimulovat jaterní regulaci a svým účinkem zabraňuje procesům, které vedou k cirhóze.

CIRHÓZA = onemocnění, při kterém zanikají jaterní buňky, a následně jsou nahrazovány vazivovou tkání

Bylo rovněž zjištěno, že u zvířat silymarin pomáhá neutralizovat toxické působení po otravě muchomůrkou zelenou (Amanita phalloides). Dále neutralizuje toxické působení ethanolu, paracetamolu (např. léky Paralen, Panadol) nebo tetrachlormethanu.

V jedné studii bylo zjištěno, že silymarin má pozitivní vliv u chronických alkoholiků, kteří trpí fibrózní změnou jater nebo cirhózou. Zlepšení bylo zjištěno i u osob, které byly v rámci zaměstnání (5–20 let) vystaveny parám toluenu nebo xylenu (zdraví škodlivá rozpouštědla). U osob, které byly vystaveny působení organofosfátu, jako je např. malathion (látka, která je využívaná k hubení hmyzu), bylo taktéž zjištěno zlepšení. Prokázán byl i pozitivní preventivní účinek před poškozením jater psychotropními látkami.

Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa)

Toto žluté koření, které se získává z oddenku kurkumy, nám kromě chuti a barvy jídla dokáže pomoci v ledajakém zdravotním nešvaru. Hlavní složkou je látka zvaná kurkumin, která má (kromě dalších) skvělé antioxidační a protizánětlivé účinky.

Kurkuma vykazuje v experimentálních studiích velmi zajímavou aktivitu při léčbě jak akutních, tak chronických onemocnění. Jedná se o choroby jako ateroskleróza (snižuje její riziko), rakovina (může předcházet jejímu vzniku), dále o nemoci jaterní (cirhóza), pankreatické (redukce poranění), respiratorní (pozitivně působí při fibróze plic, zvyšuje množství antioxidantů, má možný antiastmatický účinek), intestinální (Crohnova nemoc) a žaludeční (snížení působení Helicobacter pylori). Dále také neurodegenerativní (vysoká antioxidační aktivita v mozku) a oční nemoci (šedý zákal). V závorkách jsou uvedeny pouze některé příklady působení.

Kurkumin dokáže snižovat zánět a také inhibuje fibrinogenezi, tedy proces, který je spojen s fibrózou plic, ledvin, cirhózou a Crohnovou chorobou. Také se předpokládá, že dokáže zlepšit vstřebávání vitaminu E a snižovat hladinu cholesterolu. Významně zvyšuje přítomnost vitaminu E v plicích. Kurkumin má rovněž několikrát vyšší antioxidační aktivitu než vitamin E, který je jinak naším nejdůležitějším antioxidantem. 

Kurkumin se přirozeně do těla nedostává příliš dobře. Toto vstřebávání můžeme ale vylepšit například tím, že současně budeme konzumovat také piperin, tedy látku, kterou obsahuje i pepř.

Závěrem

Zázračný lék na „detoxikaci“ neexistuje, není proto dobré se upínat na jednu léčivou rostlinu, dietu či radikální způsob změny životosprávy. Detoxikace je vskutku komplexní problém, který si žádá informovaný a zodpovědný přístup. Ten sice může zahrnovat léčiva nebo doplňky stravy, je ale potřeba, aby stál na  konstantním zdravém způsobu života.


Jak jednoduše pomoct k lepší detoxikaci?
Ve zdravém těle zdravý duch. Také detoxikace je na tom samozřejmě lépe, když žijeme zdravým životním stylem. Ze začátku stačí udělat jen pár jednoduchých kroků, abychom se cítili lépe.

Jedním z nich je třeba pitný režim. Většinou totiž pijeme buď málo, anebo hodně. Přitom většina lidí ví, že obecně je doporučováno vypít kolem 2 l za den. Dále je důležité konzumovat dostatečné množství  vlákniny. Dle statistik jí jíme skutečně málo. Začít ji do svého jídelníčku pomalu zařazovat je tudíž určitě dobrým krokem. Nedostatkovými nám jsou i různé vitaminy – zejména vitaminy C (hlavně v zimních měsících a na počátku jara), D a A. Ty je možné suplementovat pomocí doplňků stravy. Konečně pak také esenciální (pro tělo nezbytné) kyseliny typu omega-3, kterých máme skutečně velmi málo.


Zajímá tě toto téma? Projdi si následující odkazy!


autor: Jindřich Čech
fotografie: Lucie Bašniarová

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.