Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Zaměřeno na…likéry

Likéry spatřily světlo světa ve 13. století v Itálii, kde je vyráběli mniši, a v té době byly využívány primárně jako léky. Slovo likér pochází z latinského liquifacere, což v překladu znamená rozpustit. V dnešní době jsou likéry vyráběny po celém světě a jejich historická funkce léku vymizela.

Podávají se na mnoho způsobů:

  • jen tak samotné,
  • nalité na led,
  • podávané s kávou,
  • míchané se smetanou nebo s ostatními nápoji, aby vytvořily koktejly.

Často jsou likéry servírovány s dezerty nebo po dezertu jako digestiv na lepší trávení. Využít se mimo jiné dají i při vaření – například do různých omáček, dezertů, na flambování, ale kreativitě se meze nekladou. Myslím, že takovou českou specialitou jsou vánoční vosí hnízda plněná krémem z vaječného likéru. Obsah alkoholu bývá mezi 20–40 %, výjimkou není i obsah vyšší než  50 %. 

Likéry jsou vyrobené z velejemného lihu pomocí různých přísad, jako jsou jemné silice, tresti nebo různé maceráty například z bylin, koření či květin, které se v lihu rozpustí. Likéry jsou v podstatě pálenky s vyšším obsahem cukru. Tato skupina pálenek je rozdělena na likéry sladké, polosladké, ovocné, krémy a na likéry hořké. Mezi těmito druhy nejsou jasně vymezené hranice, ale jejich společným znakem je, že neobsahují méně než 10 % cukru. Pro výrobu aromatizovaných likérů jsou potřeba rostliny, které obsahují vonné a chuťové látky. Tyto látky se buď destilují z částí alkoholu, anebo se získávají výluhem či macerací v určitém alkoholu, ale používají se i výluhy vodné. Hořké likéry obsahují hořké rostlinné látky, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Dalším typem likérů jsou likéry ovocné. Tyto likéry se vyrábí z čerstvých plodů, které se macerují ve zředěném alkoholu. Z plodů se pak všechna šťáva vymačká a dál upravuje, aby dosáhla senzorických kvalit, které se od ní očekávají. Například se přefiltruje, aby se z ní odstranily nežádoucí kousky ovoce. Další metodou, jak vyrobit ovocný likér, je v určitém poměru smísit alkohol s vylisovanou a přečištěnou ovocnou šťávou. Poměr má každá firma svůj. Tento druh likéru velmi často obsahuje aromatické složky, jako je například hřebíček, badyán, skořice a podobně.  Z velké části jsou tyto likéry doslazovány cukrem.

Výroba likérů ve velkých podnicích je podobná jako při výrobě pálenek. Možnosti jsou dvě. První možností je výroba studenou cestou a druhou je výroba cestou teplou. Pro obě tyto metody je společný krok, kterým je macerace. Macerace neboli také vyluhování je metoda, kdy se do alkoholu vyluhují aromatické a chuťové látky z rostlin. Délka macerace se odvíjí od vyluhované rostliny, síly alkoholu, ale také od toho, jak silný výluh bude potřeba. Studená cesta využívá buď maceraci, kterou jsme si vysvětlili před chvílí, anebo digesci, což je extrakční metoda, která oproti maceraci využívá vyšší teploty mezi 30–40°C.

Cesta teplá je v podstatě destilace. Destilace je metoda, při které se oddělují dvě nebo více látek. K tomuto rozdělení dochází díky odlišným teplotám varu. V současnosti převládá cesta studená. Aby byl tento likér pro zákazníka atraktivní a aby se podpořily jeho senzorické vlastnosti, mohou být likéry doslazovány, dobarvovány, míchány s různými ovocnými šťávami, mlékem, smetanou apod. Likéry se nenechávají po příliš dlouhou dobu „stařet“ (zrát), ale mohou se nechat nějaký čas stát, aby se všechny chutě správně propojily.

A jaké vlastně máme druhy likérů? Existují likéry čokoládové, kávové, smetanové, ovocné, květinové, bylinné, anýzové, medové, likéry s příchutí ořechů a whisky, dále také bezinkové, broskvové, kokosové, vaječné, vanilkové či zázvorové. Mezi nejznámější světové likéry patří Cointreau, Curacao, Jägermeister či Pastis. V Čechách je v oblibě Becherovka, Fernet, Čert, Griotka, Klášterní tajemství a nesmíme zapomenout na Peprmint, který je známější spíše pod označením zelená. Také nesmíme opomenout Tatranský čaj našich slovenských sousedů.

Samozřejmě jsou na českém trhu k dostání jak likéry světového věhlasu, tak i ty české. V posledních letech se na českém trhu začínají objevovat málo mediálně známé tuzemské značky likérů od malých producentů, které určitě stojí za ochutnání. Stačí jen hledat. A kdo hledá, najde.


Zajímá tě toto téma? Projdi si následující odkazy!


autor: Adéla Jirušová
grafika a fotografie: Lucie Bašniarová

Nemůžeš se našich článků nabažit? Přihlaš se k odběru

Každý měsíc ti zašleme výběr těch nejlepších článků přímo na tvůj e-mail

Přečti si naše další články

Priorita zdraví

Proč někteří lidé denně potřebují citáty slavných k nakopnutí a jiní ne? Jak to, že se někomu ráno vstává lehce a někdo potřebuje pět budíků, aby se zvedl z postele? Proč se jeden podívá

Přečti si víc

Protáhni se za počítačem

Sedět celý den za počítačem není pro naše tělo ideální, a proto je důležité se průběžně protahovat. Na co se konkrétně při protahování zaměřit? Vsedě protáhni ohybače zápěstí a trapézové svaly. Pravou rukou uchop prsty

Přečti si víc

Chceš dostávat naše články přímo do mailu? Tak se přihlaš k odběru!

Děkujeme ti za odebírání
našeho newsletteru

Každý měsíc se můžeš těšit na vybrané články,
které ti pošleme přímo na tvůj zadaný mail.